Kommenteeri

Naised - milline on õige Eesti kama?

Ajakiri Naised proovis juulis erinevaid kamasorte ja testis teiste seas ka meie Kakaokama ja Sõstrakama.
"Üldiselt sobib kama enamiku paksema konsistentsiga piimatoodete sisse, suvine hea valik on panna seda ka smuutidesse. Samuti annab kama maitsekust liha paneerimisel ja küpsetistes, näiteks pärmitaigna sees."

Ajakiri Naised proovis juulis erinevaid kamasorte ja testis teiste seas ka meie Kakaokama ja Sõstrakama.
Veel mõni aasta tagasi oli Eestis müügil vaid üht sorti kama. Praegu on muutunud valik laiemaks ja juurde tekkinud tooteid, mille kohta "traditsiooniline" ei julgegi enam öelda. Selgub aga, et seda kõige õigemat kamasegu polegi olemas.
Pärt-Jaagu nisuvabasid kamasid tootva Piret Lankotsa sõnul pole tegelikult üht ja õiget kamaretsepti olemas. "Ajalooliselt on vaid teada, et Eestis olid levinud segukamad ehk siis erinevate tera- ja kaunviljade segud," selgitab ta. Kamajahuks on Eestis jahvatatud eelkõige kevadeks järele jäänud terasid. "See tava jõudis Eestisse Venemaalt ja piirkonniti kama põhikomponent vaheldus - kuskil oli rohkem otra, kuskil kaera sees ja näiteks Lõuna-Eestis oli tava kindlasti kuivatatud ube sisse jahvatada". Kamategu oli vanasti mitme päeva töö, sest viljaterasid keedeti, kuivatati, röstiti ja alles siis jahvatati jahuks. Piret märgib, et kamale iseloomulik maitse tuleb eelkõige teraviljade kuumutamisest/röstimisest, magusust annab juurde kaunviljade lisamine - tema hinnangul on hernejahu selleks parim. Just röstimine on kamajahu kodustes tingimustes valmistamise juures kõige keerulisem, sest teravili võib kergesti kärssama minna. Sestap soovitab Piret neile, kes kama ise kodus teha soovivad, kannatust. "Võib proovida väikeses koguses pannil kuumutada, aga tasa ja targu." Kama ajalooga põhjalikumalt tutvunud väiketootja lisab, et kuigi traditsiooniliselt söödi kama hapupiimaga, oli kombeks seda ka tahkelt süüa. "Kama segati vähese hapupiimaga ja massist muljuti käte vahel pätsikesed ehk kamakäkid. Neid pandi näiteks karjapoistele karja minnes kotti kaasa või anti talgulistele põllu ääres väikese einena. Alati ei pruukinud talus isegi piimatooteid olla ja siis tehti neid käkke lihtsalt veega." Moodsa aja põnevatest maitseleidudest soovitab Piret segada kama näiteks kitsepiimajogurti sisse. Ka kiidab ta kamatrühvleid, kus kama passib nii maiuse sisse kui ka katteks. "Üldiselt sobib kama enamiku paksema konsistentsiga piimatoodete sisse, suvine hea valik on panna seda ka smuutidesse. Samuti annab kama maitsekust liha paneerimisel ja küpsetistes, näiteks pärmitaigna sees."


Lisa kommentaar

Email again: